Deler av Austre Vågan
Steder2

Austre Vågan

Austre Vågan ligger sør i trolske og mektige Raftsundet, hvor hurtigruten passerer to ganger daglig.

De ca. 400 innbyggerne har egen butikk, musikkforening, skole og kirke, og kan daglig nyte utsikten mot den trolske fjellrekken langs Raftsundet med berømte fjell som Store Trolltind og Rulten, Kjernadalen og selveste Trollfjorden.

Det var i Trollfjorden det berømte Trollfjordslaget fant sted i 1890, et sammenstøt mellom fiskere og fiskekjøpere som førte til store endringer i norsk fiskerilovgivning. Inne mellom fjellene ligger flere mindre isbreer. Trollfjorden er indrefileten av Norge, hevder noen.

Det syntes i alle fall den tyske Keiser Wilhelm som på ei maleriutstilling i Berlin i 1869 så noen bilder som fikk han til å besøke Digermulen og Raftsundet året etter. Dette besøket, som fikk stor oppmerksomhet, hevdes å være starten på turismen i Lofoten. Keiseren var selv med å bygge et minnesmerke over seg selv på Digermulkollen, den såkalte Keiservarden som ennå står. Årlig arrangeres det fotturer opp til minnesmerket.

Dikteren og forfatteren Sigurd Sivertsen var fra Raften ved Raftsundet og bodde mange år av sitt liv i Digermulen.

På Pundslett like ved Digermulen er et større anlegg for fiskeoppdrett. Pundslett Laks/ Nordlaks er en hjørnesteinsbedrift i bygda. Raftsundet er smalest i Trangstraumen, der går sjøen med åtte knops fart i timen på det sterkeste.

Årstein er den sørligste bygda i området. Der drives det grønnsakproduksjon i betydelig omfang. I øst ligger Risvær, tidligere et fiskevær som har utviklet seg til et populært fritidsområde med rundt førti fritidshus.

Like nord for Risvær, i både Vågan og Lødingen Kommune, ligger Svellingan som med sine over tre hundre øyer og holmer er en av Norges vakreste skjærgårder. Vest for Svellingan finner vi Storfjell som også er et populært fritidsområde

Map showing the area of Austre Vågan

Fakta & Informasjon

  • Innbyggere: ca. 375 (2016)
  • Nærmeste tettsted: Svolvær (75 km)
  • Nærmeste flyplass: Svolvær Helle Airport (70 km)
  • Hurtigrute: Svolvær og Sortland
  • 68.30 | 14.50

360 photo

Bilder fra Austre Vågan

Zoom inn ved å trykke på bildene. Du kan også swipe eller bruke piltastene for å se neste bilde.

De siste artiklene fra Magasinet

Se flere artikler fra Magasinet