Roald Amundsen på Hanøen

Hanøen gamle handelssted var i sin tid et av to utsalgssteder for brennevin.

Hanøen gamle handelssted var i sin tid et av to utsalgssteder for brennevin i Lofoten og Vesterålen, og stedet hadde også fornemme gjester, blant annet polfarer Roald Amundsen.

I tidligere tider var det kun to brennevinsutsalg i Lofoten og Vesterålen, det ene på fiskeværet Risvær i Austre Vågan, og det andre befant seg på Hanøen (Hanøy) helt nord på Austvågøy. Det er Tor-Eirik Aakre, opprinnelig fra Hanøy som forteller dette til Lofoten.com.

Aakre forteller at dette var noe som ble fortalt i oppveksten hans på handelsstedet Hanøy, likeså historien om et bryllup til datteren av en fiskevær eier i Lofoten.

Det var for lite brennevin i Risvær, og dermed måtte tre mann reiste i båt til til Hanøy for å hente mer brennevin, en tur som vistnok tok hele fem døgn. Mennene måtte ro hele veien fordi det var vindstille på hele turen, og ble litt forsinket til bryllupet.

I 1960 fikk de besøk av en gammel dame på Hanøy. Hun hadde vært guvernante på handelsstedet og kunne fortelle at den kjente norske polfareren og oppdagelsesreisende Roald Amundsen hadde overnattet på Hanøy. Han overnattet ikke på gjestgiveriet, men på et rom som kaltes for “salskabinettet” i hovedhuset.

Foto: Utlånt av Tor-Eirik Aakre/ Wikipedia
Kilde: Hanøy Kirkeforening

120207 hanoen roar amunsen 001
Roald Amundsen
Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier