Lofoten
Photo: Ophélie Authier
Ikoner lofotencom Steder

Lofoten

Lofoten består av små lokalsamfunn og er manges hjemplass. Samtidig tar Lofoten imot flere hundre tusen turister hvert år på grunn av sin vakre natur.

Lofoten er en øygruppe som ligger i Nordland, vest i havet nord for Polarsirkelen. Øyene består av Austvågøya, Gimsøy, Vestvågøya, Flakstadøya, Moskenesøya, Værøy og Røst.

Lofoten består av de seks kommunene Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst, samt de deler av Hadsel som ligger på Austvågøy. Mellom fastlandet og Lofoten ligger Vestfjorden.

Fakta om Lofoten

  • Innbyggere: ca. 24 000
  • Høyeste fjell: Higravtinden (1146 moh.)
  • Øygruppen strekker seg 200 km ut i Norskehavet)
  • Lofotens totale areal: 1,227 km2
  • 68°20′N - 14°40′E

Et skred av fiolette topper med grasgrodde flanker. Ei lense av fjell med sluser i – Raftsundet, Gimsøystraumen, Nappstraumen, Sundstraumen og Moskenesstraumen.

Fem havstraumer som sammen med storhavet danner grunnlaget for et av naturens store undere, skreien som hver vinter vandrer fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Lofotfisket har betydd alt for Lofoten og svært mye for Norge. Eventyrlig rikdom har skreien gitt, men også fallitt og undergang.

Lofotfisket har også gitt overtro og fortellerglede. Ingen andre steder i Norge er naturen til de grader vevd inn i sagn og eventyr; fra Risen i Raftsundet, via sagnet om Vågakallen og Lekamøya til Skarvene på Utrøst. Lofoten er eventyrlandet.

Det kan gjentas. Lofoten er eventyrlandet med en natur som det ikke fins maken til noen steder i verden.

 

Forfatter Frank A. Jenssen 

"Man har ikke sett skikkelig natur før man har vært i Nord-Norge, og vakrest av alt er Lofoten".

Bilder fra Lofoten

Zoom inn ved å trykke på bildene. Du kan også swipe eller bruke piltastene for å se neste bilde.