Svolvær - byen under fjellet

Svolvær Lysets by

Svolvær er kommunesenteret i Vågan Kommune, og er det største tettstedet i Lofoten.

Byen ligger solrikt til, noe som medfører at solas fravær bare er en knapp måned i året.

Svolvær ligger som naturlig er, i tilknytning til havet (Vestfjorden) og avgrenses av havneområdene og vakre naturområder med fjellene Svolværgeita, Fløya, Blåtind, Kongstinden og Tjeldbergtinden.

Svolvær by er administrasjonssentrum i Vågan Kommune. Svolvær var tidligere en bykommune, og etter en del år uten bystatus fikk Svolvær bystatusen tilbake 17. mai 1996. Svolvær ligger på Austvågøy.

Annonse

Byen preges av kaipromenader, rorbuer, fiskebruk, fiskebåter og den vakre naturen. For mange er Svolværgeita et kjent begrep. Svolværgeita ble første gang besteget i 1910. Stoltheten og seiersfølelsen etter å ha hoppet mellom hornene på “geita” er for mange minner for livet.

Svolvær er en av innfallsportene til Lofoten og har flyplass, daglige anløp av hurtigruten samt daglige avganger med hurtigbåt til Bodø. Ferga mellom Svolvær og Hamarøy (Hamsuns rike) har flere daglige avganger.

Vågan kommune er en av Nord-Norges viktigste kunstnerkommuner. I Svolvær finner man Nord-Norsk Kunstnersenter samtidig som Nordland Fylkeskommunes kunstskole er lokalisert til Kabelvåg. Vågan kommune har Nord-Norges største antall etablerte kunstnere.

Verkstedindustrien er den største i Nord-Norge. Vågan kommune er også en av Norges største oppdrettskommuner.

Map showing Svolvaer
Annonse
Puslespill med motiv fra Lofoten

Fakta & Informasjon

  • Innbyggere: ca. 4736 (2020)
  • Nærmeste tettsted: Kabelvåg (6 km)
  • Nærmeste flyplass: Svolvær Helle Airport (6 km)
  • Hurtigrute: daglige anløp
  • 68.14 | 14.33

Noen bilder fra Svolvær

Zoom inn ved å trykke på bildene. Du kan også swipe eller bruke piltastene for å se neste bilde.