Gammelt sort-hvitt bilde av en stor gjeng arbeidere på Matmora-anlegget
Rallare på Matmora-anlegget. Foto: Ukjent/Lofotmuseets bildesamling

Gruvedriften ved Matmora: Store investeringer uten gevinst

Ved fjellet Matmora sørøst for Laukvik ble det på starten av 1900-tallet lagt inn enorme krefter og store summer i gruvedrift.

“Her tok man omvendt vei av den riktige: Først ble det laget kostbare anlegg, deretter begynte man å studere omfanget av malm, som viste seg å ikke svare til forventningene.”

Professor i geologi, Thorolf Vogt, summerte opp historien om gruvedriften ved Matmora på denne måten.

Gikk hardt ut, med taubane, jernbane, kai og 129 ansatte

I 1905 ble selskapet «The Norwegian Iron Ore Company Limited» etablert. Selskapet hadde hollandsk eierskap men ble drevet av nordmenn i Norge. Selskapet hadde som formål å erverve og drive et gruvedriftsselskap.

Selskapet bygde taubane, jernbane og kai ved Matmora-anlegget. Taubanen fraktet malmen fra gruvene og ned fjellet, der det ble lastet over på tog og transportert på jernbanen helt ned til kaia i Vatnfjorden.

Det jobbet 129 personer på anlegget under ledelse av to ingeniører.

Til tross for den store satsingen ga hollenderne opp hele driften kort tid etter oppstart. Lønnsomheten var for dårlig. De hadde da tatt ut 270 tonn med jernmalm.

Nye eiere med store oppgraderinger

I begynnelsen av 1907 var det et østerriksk selskap som tok over hele gruve- og jernbaneanlegget. De flyttet gruvevirksomheten lengre opp i fjellet, til Rangeldalen. Store deler av jernbanetraseen ble gjenbrukt og to damplokomotiver ble kjøpt inn.

I den første perioden ble malmen transportert med taubane ned fra gruvene i Rangeldalen. I 1908 ble det laget tre bremsebaner ned til omlastingsstasjonen ved Jorden. Bremsebanene var på 900 meter til sammen. Videre var jernbanestrekningen fra Jorden til Vatnfjorden 4,4 kilometer lang.

Ved Vatnfjorden ble det nå bygget en 300 meter lang kai med jernbanespor. Kaiområdet fikk også lokalbåtanløp og poståpneri. Det ble bygget boliger til alle ansatte ved anlegget. Gruvearbeiderne bodde i brakker, mens funksjonærene fikk litt finere boliger.

I 1908 jobbet det opptil 380 personer på anlegget.

Nedleggelsen

Østerrikerne hadde som mål å hente ut flere millioner tonn med jernmalm, men resultatet ble kun 7414 tonn.

Arbeidet ble lagt ned i mai 1909 og driften ble fullstendig avviklet i 1912.

Fjelltur til Matmora langs det gamle gruveanlegget

Gruvedriften i området har satt spor som fortsatt er synlige. I dag kan du gå tur langs den nedlagte jernbanen og i bremsebanene. På vei mot toppen av Matmora går du også forbi gruveåpningene.

16 kilometer nordover fra Svolvær tar du til venstre mot Laukvik. Denne veien følger du i 12 kilometer til du har passert Sandsletta camping. Da finner du raskt en turvei til høyre.

God tur!

Kilder
  • Madmoderen Bergværks Aktieselskabs jernbane, Skinnelangs.no, (hentet jan. 2023)
  • Elisabeth Johansen og John Roar Pettersen, Lofoten, en kulturminneguide, Orkana forlag, 2018
Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier