Akterseilet som måtte gi tapt..

Etter andre verdenskrig var det mangel på omtrent alt, det eneste som ikke var rasjonert var skurepulver.

Av William Hakvaag/Lofoten Krigsminnemuseum.

Fiskeflåten, liten som stor, var nedslitt. En sjark fra Henningsvær trengte sårt ny mesan, men det var umulig å få tak i materiale å lage den av. En mesan er som kjent seilet bak på en sjark eller ei lita skøyte.

I mangel av noe bedre så laget sjarkfiskeren seg en ny mesan av tomme tyske Wehrmacht melsekker. Disse var produsert i et tykt og sterkt bomullsstoff. Dette burde kunne duge, tenkte fiskeren og gikk i gang med arbeidet med å lage seilet.

Riktig nok var sekkene stemplet med forskjellig stempel og skrifter, men ettersom det var vanskelige tider, så fikk det bli så som så med pieteten…

Mesanen kom på plass i sjarken og ble brukt en god stund, men til slutt reagerte andre fiskere på sjarken som fisket sorgløst rundt omkring på Hølla med tyske ørner og hakekors på aktermasta.

Det hele endte med såpass mye spetakkel, at mesanen ble tatt ned og båret opp på loftet, på brygga i håp om at motstanden ville gi seg når man kom lengre fra krigen.

Der ble den liggende til den ble funnet for noen få år siden og forært til Lofoten Krigsminnemuseum.

En må vel kunne formode at dette må ha vært litt av et syn ute på havet!

mesan av melsekk
Etter å ha brukt mesanen en stund, ble kommentarene så mange at fiskeren valgte å legge den på bryggloftet i Henningsvær. Der ble den liggende helt til nyere tid.
banner lofoten krigsminneMuseum 960x300 2
Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier