Risvær - gammelt fiskevær utenfor Årstein

Risvær - helt øst i Vågan

Risvær er en øygruppe og et gammelt fiskevær utenfor øya Årstein, helt øst i Vågan kommune i Lofoten.

Risvær består av 2 hovedøyer, Heimøya og Borterøya. Risvær har en naturlig formet kanal på ca. 200 meter som strekker seg mellom hovedøyene. Denne kanalen funker som en ypperlig havn som beskytter båter mot vær og vind.

Den først tilflyttende til øyene var Christopher Bernhoft som kom på 1700 tallet. Christopher grunnla en liten fiskevirksomhet, men Risvær ble ikke et oppegående fiskevær før i 1802, da Andreas Jonassen Falch kjøpte stedet fordi han så potensialet i fiskevirksomheten på grunn av den gunstige beliggenheten i henhold til lofotfiske.

Arbeidsplassene som ble skapt på øya forårsaket en gradvis vekst av befolking på øyene som resulterte i at Risvær ble et viktig knyttepunkt for distriktet. Antall fastboende ble i midlertid aldri i nærheten av det samme i forhold til andre store fiskevær i Lofoten. Risvær ble brukt som et sesongbasert fiskevær og hadde ikke veldig mange fastboende, men hadde likevel mange fiskebruk.

Risvær nådde sitt høydepunkt i mellom 1920 og 1930-tallet, samtidig som Lofotfisket var på sitt største. 22. Mars 1931 var det registrert 1416 fiskere og 406 båter tilstede på Risvær og er det høyeste antallet noen gang registrert. Risvær fikk ikke vannforsyning via sjøkabel før i 1973, som erstatning for ”statsbrønnen” som hadde vært operativ på øyene i lang tid.

Risvær idag

Den dag i dag er Risvær et fritidssted og består for det meste av en rekke fiskebruk er blitt renovert til moderne fritidsboliger, samt en rekke nybygde fritidsboliger. Risvær har også full tilgang til strøm og fastnett. Det er i dag ingen fastboende.

Map showing Risvær in relation to Leknes, Værøy and Svolvær
Annonse
Puslespill med motiv fra Lofoten

Noen bilder fra Risvær

Zoom inn ved å trykke på bildene. Du kan også swipe eller bruke piltastene for å se neste bilde.