Risvær - gammelt fiskevær utenfor Årstein
Steder2

Risvær Helt øst i Vågan

Risvær er en øygruppe og et gammelt fiskevær utenfor øya Årstein, helt øst i Vågan kommune i Lofoten.

Risvær består av to hovedøyer, Heimøya og Borterøya. Risvær har en naturlig formet kanal på ca. 200 meter som strekker seg mellom hovedøyene. Denne kanalen fungerer som en ypperlig havn som beskytter båter mot vær og vind.

Den første som bosatte seg på Risvær var Christopher Bernhoft som kom på 1700-tallet. Christopher grunnla en liten fiskevirksomhet, men Risvær ble ikke et oppegående fiskevær før i 1802, da Andreas Jonassen Falch kjøpte stedet. Andreas så potensialet i fiskevirksomheten på grunn av den gunstige beliggenheten i henhold til lofotfiske.

Arbeidsplassene som ble skapt i fiskevirksomheten forårsaket en gradvis vekst av befolking på øyene. Dette resulterte i at Risvær ble et viktig knutepunkt for distriktet. Risvær ble brukt som et sesongbasert fiskevær og fikk aldri veldig mange fastboende, men hadde likevel mange fiskebruk.

Risvær nådde sitt høydepunkt mellom 1920 og 1930-tallet, samtidig som Lofotfisket var på sitt største. 22. mars 1931 var det registrert 1416 fiskere og 406 båter tilstede på Risvær og er det høyeste antallet noen gang registrert. Risvær fikk ikke vannforsyning via sjøkabel før i 1973, som erstatning for ”statsbrønnen” som hadde vært operativ på øyene i lang tid.

Risvær idag

I dag er Risvær et fritidssted som består av en rekke gamle fiskebruk som har blitt renovert til moderne fritidsboliger, samt en del nybygde fritidsboliger. Risvær har også full tilgang til strøm og fastnett. Det er i dag ingen fastboende.

Map showing Risvær in relation to Leknes, Værøy and Svolvær

Bilder fra Risvær

Zoom inn ved å trykke på bildene. Du kan også swipe eller bruke piltastene for å se neste bilde.