Utsikt fra Ballstadheia på Vestvågøy i Lofoten
Ballstadheia på Vestvågøy i Lofoten.

Ballstadheia og Nonstinden i Lofoten

Vestvågøyas sydligste spiss byr på fabelaktige turstier og flotte utkikkspunkt.

En fin variant er rundturen oppom Nonstinden (459 moh) og rundt Brurstolen (ca 7 km).

Ballstadheia er en stor, åpen hei som strekker seg som et amfi mot Nonstinden (459 moh). Det er flere fine stier å velge mellom, og det er enkelt å tilpasse lengde og varighet på turen etter ønske. For de minste holder det kanskje å gå opp til platået (ca 200 m.o.h.) og stupe kråke på gressbakken. Vil du videre er det superduper utsikt fra Fløya (268 m.o.h.) og nevnte Nonstinden.

I denne beskrivelsen er også sløyfa rundt Brurstolen tatt med – en nydelig kystvandring som avslutter denne varierte, lettgåtte og usedvanlig fine turen.

Mild motbakke

Turen starter fra Kræmmarvika på Ballstadlandet, rett ved Kræmmarvika Rorbuer. En god sti går oppover og langsetter fjellsiden, og utsikten er nydelig fra første steg. På 200 moh er du oppe på den store, grønne sletta, og ser flere stier. Ta stien som går til høyre og følger langs østsiden av platået. Gå via Fløya og i mild motbakke opp til Nonstinden, turens høyeste punkt. Fint å raste her, med utsikt over Nappstraumen og både Flakstadøys og Vestvågøys fristende fjell.

Langsmed havet

Fortsett rundturen nedover den noe brattere stien som går langs vestsiden av heia. Følg på ned den bratte lia mot Grænvika. Stien som videre slynger seg rundt Brurstolen og leder tilbake til startpunktet er noe mer steinete og ulendt enn de silkemyke stiene oppe på heia. Finner du de små grottene du kan krype gjennom? Dette er en spennende og variert tur som gir deg masse valuta for liten innsats!

FAKTA

HØYDE: 459 m.o.h. (7 km. rundtur.)
VANSKELIGHETSGRAD: Enkel, prima familietur
TID: 3 – 4 timer, rundur
STARTSTED: Kræmmervika
TYPE: Tydelig og god sti. Noe mer ulent rundt Brurstolen.

Denne artikkelen er hentet ut fra boka: “Turguide LOFOTEN – 60 flotte turer i verdens vakreste øyrike” -en bok av Kristin Folsland Olsen.

Boken kan bestilles her på Lofoten.Store

b2ap3 large ballstadheia lofotencom02
Sydspissen av Vestvågøya byr på flotte turmuligheter

Foto/tekst: Kristin Folsland Olsen

Del med en venn

Relaterte artikler