Svolvær - byen under fjellet
Steder2

Svolvær Lysets by

Svolvær er kommunesenteret i Vågan Kommune, og er den største byen i Lofoten.

Byen ligger solrikt til, noe som medfører at solas fravær bare er en knapp måned i året.

Svolvær ligger i tilknytning til Vestfjorden og avgrenses av havneområdene og vakre naturområder med fjellene Svolværgeita, Fløya, Blåtind, Kongstinden og Tjeldbergtinden.

Svolvær by er administrasjonssentrum i Vågan Kommune. Svolvær var tidligere en bykommune, og etter en del år uten bystatus fikk Svolvær bystatusen tilbake 17. mai 1996. Svolvær ligger på Austvågøy.

Byen preges av kaipromenader, rorbuer, fiskebruk, fiskebåter og den vakre naturen. For mange er Svolværgeita et kjent begrep. Svolværgeita ble første gang besteget i 1910. Seiersfølelsen etter å ha hoppet mellom hornene på “geita” er for mange et minne for livet.

Svolvær har flyplass, daglige anløp av hurtigruten samt daglige avganger med hurtigbåt til Bodø. Ferga mellom Svolvær og Hamarøy (Hamsuns rike) har flere daglige avganger.

Vågan kommune er en av Nord-Norges viktigste kunstnerkommuner. I Svolvær finner du Nordnorsk Kunstnersenter, og Nordland Kunst- og filmhøgskole er lokalisert til Kabelvåg. Vågan kommune har Nord-Norges største antall etablerte kunstnere.

Verkstedindustrien er den største i Nord-Norge. Vågan kommune er også en av Norges største oppdrettskommuner.

Map showing Svolvaer

Fakta & Informasjon

  • Innbyggere: ca. 4736 (2020)
  • Nærmeste tettsted: Kabelvåg (6 km)
  • Nærmeste flyplass: Svolvær Helle Airport (6 km)
  • Hurtigrute: daglige anløp
  • 68.14 | 14.33

Bilder fra Svolvær

Zoom inn ved å trykke på bildene. Du kan også swipe eller bruke piltastene for å se neste bilde.