The Arctic Triple, Skimo 2017

The Arctic Triple, Skimo 2017

Lofoten har alltid betydd mye for Christian Dramsdahl fra Harstad. Å besøke øygruppen gir ham både flott natur og frihetsfølelse, og siden Lofoten kun ligger et par timers kjøring fra Harstad, så tas turen både titt og ofte når det er gode klatre eller skiforhold.

Da hans tidligere kollega og venn Frank Hagen en dag kunne fortelle at han hadde planer om å starte konkurranser i Lofoten, tente Christian veldig på ideen. Nå er konkurransene klar og Frank jobber på heltid sammen med Maria T Karlsen for få arrangementene til å handle om mer enn distanse og tid. 

Resultatet av mye og bra arbeid har blitt til tre flotte arrangementer med sjel, som fordeler seg på tre årstider. Lofoten Skimo (Toppturer) i uke 11, Ultratrail (terrengløping) i uke 22 og Triathlon (Svøm-Sykkel-Løp) i uke 33.

Alle arrangementene har forskjellige klasser og lengder. Det flotte med dette er at elleve ukers mellomrom gjør at man får variasjon i trening og målsetting.

Under alle løpene stiller arrangøren med mat og drikke underveis. Egen support er ikke tillatt, noe som er flott med tanke på likhet for alle og at man sparer miljøet og opplevelsen for masse bilkjøring.

Christian Dramsdahl fra Harstad vant Lofoten X testløp 2016.
Christian Dramsdahl fra Harstad vant Lofoten X testløp 2016. Det som i 2017 er Lofoten Skimo.

Det å være med i support-teamet har fra dag en vært ettertraktet siden man blir tatt godt vare på, og man får en nær tilknytning mellom deltaker og support, samt at naturen opplever man vel så bra som supporter. Harstadgutten har deltatt i The Arctic Triple sikkerhetsteam, i testløp og i offisiell konkurranse, og konkluderer med at alle tre ble svært positive opplevelser.

 Baken med Rulten i bakgrunnen.
Baken med Rulten i bakgrunnen.

Planleggingen av Ultratrail og Triathlon ble ganske fort utført, og hadde i 2016 sine første offisielle konkurranser med suksess. The Arctic Triple har hatt mange ideer, der de første ideene var å svømme inn Trollfjorden. Og deretter gå ski og stegjern opp fjellene forbi Trollsadelen og Geitgallien og videre ned til Laupstad der deltakerne skulle springe inn til Svolvær langs E-10.

Det ble gjennomført en ruteplanlegging, men ruten var sårbar for skredfare slik at det ble laget en alternativ rute for å høste erfaring med de ulike disiplinene. Det ble svømt inn Morfjorden (ca 1000 m), deretter ski og truger over Morfjordskaret, innom Pilan og Sautind (ca 1000 høydemeter), deretter løping til Svolvær, (ca 22 km).

Dette ble en fantastisk opplevelse der man fikk oppleve flere elementer og fikk nydelig utsikt i trygge omgivelser. Det ble likevel konkludert at dette ville krevd for mye utstyr og organisering, slik at Lofoten Skimo er fra 2017 et rent fjellskiløp med bratte fjell.

Dette kalles av noen Randonee og av andre Skimonteneering (Skimo). Det er valgt ut og rekognosert en rute for både de mest ivrige som trenger mer enn 4000 høydemeter for å bli sliten, og ca 1100 høydemeter for de som vil ha seg en flott dag i fjellet der terskelen for å være med er liten. Mens eliten starter klokken 0700 fra Fiskebøl og turklassen starter kl 1100 fra Vestpollen har begge målgang i Svolvær. Dette blir selvsagt kun gjennomført hvis vær og skredforhold tilsier at det er trygt. Alternativ rute blir valgt ved behov.

Dette er foreløpig en individuell konkurranse for damer og menn. På sikt kan det komme team-klasser. Det kan også i fremtiden komme alpinklasse der det blir lagt inn mer utfordrende terreng med Via Ferrata og rapeller. Internasjonale idrettsutøvere på høyt nivå har meldt sin ankomst. Utstyrslister er laget og viser om deltakeren vil gå med telemarkski, Randoneeutstyr eller snowboard. Det er opp til deltakerene hvilket utstyr de vil benytte, så lenge man er innenfor cut-off tidene som settes, slik at alle kommer seg hjem før skreifisket er over.

Frank Hagen står oppå på Rismålsflogan.
Frank Hagen står oppå på Rismålsflogan og ser ned mot Morfjorden, febr 2017.

Hva oppnår du?

Ruta går gjennom de mest benyttede toppturfjellene i Lofoten. Fjellene for Eliteklassen er Rismålflågan, Pilan, Sautindan, Kvittinden, Kistbergtinden, Torskmannen, Breitinden og felles med turklassen: Rundfjellet, fortoppene til Jomfrutindan og Tuva. Alt dette gjennomføres på en dag. Man får mat og drikke underveis, det er gjort vær og skredvurderinger og ruten blir justert ved behov.

Det er også et sikkerhetsapparat hvis noe skulle skje med deltakeren underveis. På disse konkurransene vil du føle varm velkomst, et fantastisk område omgitt av nydelig skjærgård med klart og rent vann, bratte og fristende fjell, samt lokale som heier på deg og hjelper deg med å fullføre.

Hva venter du på? Som deltaker eller frivillig, vær med på vinterens største eventyr 18. mars 2017.

Mer informasjon på: www.thearctictriple.no

Foto: Vegar Kaspersen, Frank Hagen og Christian Dramsdahl

Del med en venn

Relaterte artikler