Signatur Lofoten - Ny bok fra John-ARne Storhaug. Foto: Vivian Sødahl

Signatur Lofoten – Ny bok fra John-Arne Storhaug

Forfatter John-Arne Storhaug har skrevet bok om fire profilerte lofotinger.

De gjør hverandre gode med sine forskjellige livshistorier. Det har vært krevende, men fremfor alt trivelig å samarbeide med dem. – Sammen er de gode

Det sier forfatteren selv om de fire som har fått plass mellom to permer i boken Signatur Lofoten. Bent Eriksen, Karl Viktor Solhaug, Harald Larsen og Edvard Bakkejord utgjør kvartetten som mange tror blir årets litterære julegave i Lofoten. Det er Aurora Borealis Multimedia AS som har layout og alt tilretteleggende arbeid for produktet fra Storhaug AS, som forfatteren eier sammen med sin kone, Oddrun Ellingsen Storhaug.

Edvard Bakkejord er fra Skrova, og flyttet til Oslo etter endt gymnas i Narvik. Det ble utdannelse på Bedriftsøkonomisk Institutt og utdannelse som skipsoffiser på De Syv Hav før han gradvis begynte å kjøpe bygårder i hovedstaden, som han pusset opp og satt igjen med fortjeneste. Gjennom selskapet Forenede Økonomer ble han en aktet regnskapsmann. På slutten av 1990-tallet var han den første investoren i Stepstone som han var med å bygge opp. Da han og sønnen Erik solgte seg ut, satt de med 300 millioner kroner i nettofortjeneste. Giganten Axel Springer i Tyskland kjøpte Stepstone, og siste år ble konsernet verdsatt til 67 milliarder norske kroner.

– Hjemme i Lofoten har Edvard gått under radaren, siden det er få som har hørt om ham. I Signatur Lofoten forteller han usminket om et liv i både medgang og motgang. Jeg vil betegne ham som et usedvanlig flott menneske etter de mange samtalene jeg har med ham i løpet av siste år, sier John-Arne Storhaug.

Forfatteren er ikke noe mindre overstrømmende når han forteller om sine tre øvrige objekter.

– Både Bent Eriksen og Karl Viktor Solhaug har så til de grader levert i våre primærnæringer, oppdrett og kommersielt fiske. Bent holdt i en mannsalder liv i et lokalsamfunn i østre deler av Vågan kommune gjennom produksjon av laks, mens Karl Viktor har satt sin ære i å levere fisk av beste merke. Dette har ført til at han ble kåret til Årets Fisker i hele nedslagsfeltet til Norges Råfisklag. Begge de nevnte har dessuten, og er, plaget av alvorlig sykdom. Men deres enorme ståpåvilje har ført dem videre i samfunnslivet, sier Storhaug.

Signatur Lofoten innhold

Harald Larsen, opprinnelig fra den lille bygda Steira i Vestvågøy, har også tatt alle hindringer som utfordringer. Da han siste år ble pensjonist, overlot han veldrevne Presenta til nye eiere. Med ståsted på en værblåst øy mot storhavet, har han levert sjokolade og andre gaveartikler i utsøkt innpakning.

– Det er i utgangspunktet naturstridig å bli en bestseller av belgisk sjokolade til store konsern i flere land eller til Ola Hvermannsen her hjemme. Jeg har kjent Harald i flere år, og vet hva han står for også som sosialt midtpunkt og brobygger mellom mennesker, sier forfatteren og nevner at Harald før sjokoladeperioden gjorde seg fordelaktig bemerket i andre yrker i inn- og utland.

John-Arne selv har et langt liv bak seg som journalist i dagspresse, og begår i disse dager sin bok nummer åtte. Starten kom så tidlig som i 1994 med Bastesen – en kysthistorie, som Gyldendal ga ut.

– Da jeg ble avispensjonist for tre år siden, grep jeg omgående fatt i et virke som forfatter på heltid. Jeg var midtveis i min første krim med åsted Hellas da pandemien kom. Siden jeg inntil videre ikke kommer meg til min skrivestue på Peloponnes, kan jeg arbeide med andre spennende prosjekter. Det stortrives jeg med, sier han.

Del med en venn

Relaterte artikler