Lofoten Pianofestival 2018
Lofoten Pianofestival 2018

Lofoten Piano Festival 2018

Årets pianofestival i Lofoten, som arrangeres 9.-15. juli, har større variasjon enn noen gang før.

Det er med glede og stolthet at arrangørene åpner den tredje utgaven av Lofoten Pianofestival mandag 9. juli. Flere av årets artister har stått på ønskelisten i flere år. Arrangørene er derfor mer enn trygge på at det også i år vil bli mange eksepsjonelle prestasjoner. Musikkutvalget spenner svært vidt med mye kjent og noe mindre kjent musikk. Musikken utfordrer alt fra to til åtte hender samtidig. De totalt 15 konsertene gjennomføres i alt fra Lofotens mange kirker til kulturhus og kafeer. Med andre ord er variasjonen stor på mange områder i år.

Etter forhåndssalget å dømme har festivalen truffet godt med både artister og repertoar. Arrangørene er også takknemlig for at vår egen kulturminister Trine Skei Grande står for åpningen av festivalen i Lofoten Kulturhus.

Årets kunstneriske leder, den franske pianisten Bertrand Chamayou, ble engasjert like etter festivalen i 2016. Han hadde da medvirket, og gjort et meget sterkt inntrykk under festivalen. Han er utvilsomt en av de mest framtredende franske musikere i dag. Et eksempel som viser hva han er god for, er at han var Leif Ove Andsnes sitt førstevalg da han startet sin festival i Rosendal i 2016.

– Det er nettopp det å finne en kunstnerisk leder med internasjonale meritter og nettverk som gjør Bertrand viktig for oss. Vi kunne sikkert funnet bra folk selv, men han kjenner personlig mange av de største navnene vi har i dag.

Dette er langt mer effektivt for oss enn om vi selv skulle henvendt oss via agenter. Også blir selve programskapningen veldig smidig og effektiv når det er bekjente man samarbeider med, forteller daglig leder Knut Kirkesæther i Lofoten Piano Festival.

LofotenPianoFestival Lofotencom02
Årets artister

Årets program kan nok en gang skilte med Leif Ove Andsnes i programmet. Han kommer til å delta på flere av konsertene hvor han blant annet vil fremføre utvalgte stykker fra sin siste utgivelse med komposisjoner for piano av Jean Sibelius.

– Ja, vi trodde ikke at vi skulle få Leif Ove hit siden han deltok så sent som sist sommer. Men han er altså kompis med vår kunstneriske leder, så den avtalen var den første som gikk i lås, sier Kirkesæther.

I tillegg til Andsnes skilter også årets program stolt med vinneren av Chopin-konkurransen i 2010 – den hardeste og mest prestisjefylte – russiske Yulianna Avdeeva.- Jeg hørte henne «live» samme år som hun vant, og hun har stått på ønskelisten siden da. Men altså ikke før Chamayou kom inn i bildet, kunne dette ønsket bli en realitet, sier en smilende og fornøyd daglig leder.

Spesielt for året, er at det engasjeres et kammerorkester som blir en aktiv del av festivalen. Oslo Camerata har gjort seg kjent utenfor Norges grenser med sitt spill. Under ledelse av Arvid Engegård kommer de altså til Lofoten.

– Med et kammerorkester blant musikerne, får vi langt større muligheter til bredde i programmet. Vi kan for eksempel nå skilte med hele to såkalte pianokonserter, i tillegg til at orkesteret selv også opptrer med en ren orkestermusikk. Derfor vi jeg hevde i år har en større variasjon enn noen gang før.

Artister:

Bertrand Chamayou, piano (Frankrike)

Yulianna Avdeeva, piano (Russland)

Francesco Piemontesi, piano (Sveits)

Ah Ruem Ahn, piano (Sør-Korea)

Leif Ove Andsnes, piano (Norge)

Lise de la Salle, piano (Frankrike)

Eir Inderhaug, sopran (Norge)

Maximilian Schnaus, orgel (Sveits)

Brynjar Kolbergsrud, trumpet (Norge)

Oslo Camerata, strykeorkester under ledelse av Arvid Engegård (Norge)

Engegårdkvartetten, strykekvartett (Norge)

Lofoten Pianofestival

Lofoten Pianofestival var først noe man spøkte med da alle flyglene begynte å strømme til regionen som et resultat av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest (sist gjennomført i 2017). Da det ble klart at det ikke fantes en egen pianofestival i Norge ble det interessant. Første utgave av pianofestivalen gikk av stabelen i 2014.

– Det ligger i navnet at pianoet er i fokus. Selv om vi alltid har latt pianistene som medvirker under kammerutgaven få spille solo, var dette en mulighet til å gjøre enda mer ut av det. Og med hele 10 konsertflygler i vår lille region – alle veldig gode – så var det meget nærliggende å gripe muligheten. Denne unike situasjonen har vakt oppsikt langt utenfor landets grenser, sier Kirkesæther.

Lofoten Pianofestival samarbeider med Griegkonkurransen i Bergen hvor vinneren får komme til festivalen. Vi er derfor stolte av å ha vinneren fra 2016, Ah Ruem Ahn som pianist hos oss i år.

Foto: Lofoten Piano Festival

Del med en venn

Relaterte artikler