For anledningen har Dronning Sonja takket ja til å offisielt åpne festivalen i Lofoten Kulturhus (Svolvær) mandag 8. juli klokken 20.00. Åpningskonserten er som alltid en festkonsert der de presenterer artistene i et underholdende program. Kunstnerisk leder siden starten er Arvid Engegård, fiolinist, dirigent og kvartettleder fra Bodø.
22 arrangementer på 6 dager
Fra åpningskonserten mandag 8. juli til finalekonserten lørdag 13. juli har arrangørene i år hele 22 arrangementer under festivalen. Totalt har de 12 hovedkonserter med et klassisk program hvor artister får briljere på sitt beste. Disse konsertene er spredt mellom Svolvær i øst til Gravdal i vest-Lofoten.
Bortsett fra Lofoten Kulturhus i Svolvær er de resterende hovedkonsertene lagt til ulike kirker i Lofoten. Dette gir en unik opplevelse for både publikum og artister.
I tillegg til hovedkonsertene inviterer arrangørene til tre musikalske foredrag hvor Wolfgang Plagge både forteller og spiller for å gi den klassiske musikken en større mening. Foredragene er ment å passe til alle nivåer. Bortsett fra åpningsforedraget som går like før åpningskonserten, er de to andre lunsjforedrag hvor de også serverer lunsj til publikum. Wolfgang Plagge vil også introdusere fire konserter under festivalen. Som han selv sier er det ofte verdiøkende å tegne et kart før man begir seg ut i terrenget. Både for å vite hvor man skal – men også når man er fremme.

Pianist Sir András Schiff topper laget.
I likhet med tidligere år er den musikalske kvaliteten det viktigste for arrangørene. De er særlig opptatt av at programmet både viser dybde og bredde gjennom alle konsertene. Dette oppnår de særlig ved at ulike artister deltar på hver konsert, noe som gjør programmene unike. Konsertprogrammene har aldri vært spilt tidligere, og de kommer aldri til å ble spilt igjen. I tillegg til Engegårdkvartetten, kommer Doric String Quartet fra England og Trio Con Brio Copenhagen. De har derfor muligheten til å fremføre verk med flere medvirkende. Alle tre gruppene har også egne avdelinger under festivalen.
Blant solister kommer Ingrid Fliter (piano), Joachim Carr (piano), Georgy Tchaidze (piano), Anton Dressler (klarinett), Per Arne Glorvigen (Bandoneon), Thorbjørn Gulbrandsøy (tenor) og Yuko Shiokawa (fiolin).
Det største navnet under årets festival er likevel Sir András Schiff. Han vil delta på flere av konsertene hvor han blant annet vil fremføre verk av Bach. Arrangørene er veldig stolte over å ha han i Lofoten for andre gang.
Ønsker å nå ut til flere
Hovedkonsertene og de musikalske foredragene representerer kjernen av hva festivalen har vært – og ønsker å være i fremtiden. Likevel ønsker de stadig å nå ut til flere. Arrangørene fortsetter derfor med frokostkonsert som lenge har vært en populær attraksjon. Her får publikum servert frokost mens artister spiller og underholder. Alt under en klassisk ramme, men noe mer uformelt sammenlignet med kirkene. I år introduserer de i tillegg en egen frokostquiz. Her blir det mindre musikk, men Wolfgang Plagge har forberedt oppgaver som definitivt pirrer til klassisk musikk. Han kommer også til å bruke levende musikk for å beskrive oppgavene.
Den kanskje største nyheten i år er likevel drømmekonserten – en konsert å drømme til.
Konserten er lagt til klokken 23.00 – etter alle andre konserter. På denne tiden står midnattssolen på sitt beste og skaper magi på himmelen. Arrangørene inviterer publikum inn i et tomt rom – kun et flygel og Wolfgang Plagge. Store vinduer sørger for både utsikt og midnattssol. Det legges ut matter, puter og stoler er tilgjengelig for de som ønsker det. Publikum kan plassere seg hvor – og hvordan de vil, mens solen og musikken gjør resten. Det er lov å meditere, tenke, sove, eller bare drømme. Vi håper dette gir folk muligheten til å bruke klassisk musikk til noe mer enn hva de mer formelle konsertene gir.
Billettsalget er svært lovende
Det er fortsatt ledige billetter og vi håper å se mange på våre konserter, også i år. Mer informasjon finner du på www.lofotenfestival.no

Alle foto: Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest