– Christian forteller til Lofoten.com at 22. februar klatret han sammen med Anne Guro Dahle, også hun fra Harstad, og 25. februar sammen med svenske Anna Lovehed, som går på fotolinja på Kabelvåg Folkehøgskole. Anna forteller til Lofoten.com at dette var første gang hun klatret på is, og det gav skikkelig mersmak.
Rennarelva ved Holdøy i Hadsel Kommune
Klatringen foregikk i Rennarelva, like øst for innslaget for den undersjøiske tunnellen ved Sløverfjorden, like ved bygda Holdøy som er landfast med Austvågøy. Isen er iøyenfallende fra veien, med kort anmarsj og gode forhold. Selve klatringen foregikk med 3 taulengder til topps, og rappellering ned.
Fakta om isklatring:
Isklatring er en gren innen sporten klatring og innebærer klatring på strukturer av is som for eksempel tilfrosne fosser. Den beste isen er den som er blitt til over lang tid, som når vann har sivet langsomt ut fra terrenget over en bergvegg. Isklatring regnes som farligere enn fjellklatring ettersom isstrukturer er mindre sikre enn stein. Det er også fare for å bli skadet av is som løsnes av klatrere høyere opp.
Utsyr:
Isklatring utføres med stegjern og isøkser spesielt tilpasset isklatring. Stegjernene har kraftige pigger som er rettet fremover og litt nedover. Disse sparkes inn i isen. Samtidig hugger en tak i isen med isøksene. Til sikring brukes isskruer og ellers ordinært klatreutstyr som tau, karabiner m.m.


Foto: Christian Dramsdahl og Anna Lovehed / Tekst: Geir Rishaug – Lofoten.com