«Gamle Helgeland» på eventyrlig Lofotferd

“Gamle Helgeland” på eventyrlig Lofotferd

PÅ LOFOTEN: – Eg vart då betterde’ heit puin’ huvo!, jubler Sigurd Myrvang fra Leirfjord, idet toktets første skrei er berget over ripa.

Lofoten.com er med «Gamle Helgeland» på tokt til Lofoten, og har med seg et mannskap bestående av båt- og fiskeentusiaster. Været er knallfint i området, og skreien biter villig vekk. Det er ei eventyrlig stemning ombord, og hektisk aktivitet på fordekket. Til helga går årets «VM i skreifiske» av stabelen for 25. gang, og oppkjøringen til mesterskapet er i full gang.

Godt haill

Søndag kveld kastet skuta tampene i Sandnessjøen, og alt mandag morgen var hun klar til dyst rett utenfor Svolvær. Med blå himmel, bris, stekende sol og masse båter som baktepppe, viser Lofoten seg fra sin beste side, etter en av de verste uværsvintrene i manns minne. Og det er ingen tid å miste.

Kaptein Geir Bjørnsvik på «Gamle Helgeland» setter kursen for fiskefeltene ved Skrova, og på 50 meters dyp ser vi fisk på ekkoloddet. Mye fisk. Etter bare noen minutter biter den første skreien på, og Sigurd Myrvang er den heldige. En kort kamp følger, så er skreien kommet over ripa, til jubel og applaus fra resten av gjengen. – Du har tydeligvis godt haill, ropes det i det den flotte skreien bakses over ripa.

150317 GamleHelgeland 04

Sjyvotter og svenskpilk

Med god hjelp og vant hånd bukseres fisken over i skyllekaret, bløgges og sløyes.

– Eg vart då betterde’ heit puin’ huvo, ler han og gliser så selv en hvilken som helst amerikansk filmstjerne ville ha dødd på flekken av ren misunnelse. Myrvang er pensjonist, men jobbet det meste av sitt yrkesaktive liv i Helgelandske Dampskipsselskap. Han har også vært innom «Gamle Helgeland»

– Men jeg drev faktisk fiske i ett år før det, sier han og tørker gliset med blodige sjyvotter av strikket garn.

– Det er sjyvottene som er trickset. Og hjemmelagd svenskpilk, ler han som svar på tilropene om haill.

Fiskemiddagen berget

Like etterpå følger Herøyfjæring og matros Odd Edvardsen på «Gamle Helgeland» opp med en flott skrei. Han har jobbet 30 år på hurtigruta, men aldri fisket skrei før. Stuert Ole Martin Pedersen fra Sandnessjøen proklamerte allerede ved frokosten at han trengte fisk til dagens middagsmåltid. Ansvaret har tydeligvis hvilt tungt på fiskernes skuldre, og det vannfylte karet på fordekket fylles opp med feit, fin fisk. Ingen trenger å legge seg på fastende mage i kveld!

– Vi har 16 mennesker ombord, åtte er mannskap og åtte er betalende gjester. Vi regner med å være her helt til søndag, og skal ha med oss VM i skreifiske. Det kommer flere reisende langveis fra ombord til helga. I tillegg skal vi ta med eventuelle gjester som måtte dukke opp på kaikanten, forteller styrmann Asbjørn Brunsvik.

Tekst og Foto: Rune Kr. Ellingsen

Del med en venn

Relaterte artikler