Et kveitefiske i særklasse

Et kveitefiske i særklasse

De fiskeglade vestlendinger Ove og Svein Helge fikk sin mest fantastiske fisketur da de var på ferie i Lofoten og Vesterålen.

Ved inngangen til hotellet hvor de skulle inn å spise, fikk de øye på noe som vekket fisketrangen, «En plakat med fisking etter kveite». De to fiskeglade personene forteller så videre:

-Jeg tok bilde av plakaten og ringte til Michal som arrangerte kveitefiske dagen etter. Allerede ved første kontakt i telefonen var det en god kontakt og en hyggelig tone. Ekte nordnorsk humor og en åpenhet man bare finner i Nord-Norge.

Michal fortalte at det var for mye vind til at vi kunne gå ut på havet, så vi avtalte å holde kontakten. Allerede neste dag ringte jeg og spurte, «Vi ville så gjerne fiske». Da fikk vi beskjed om at værmeldingen var god for torsdag, og vi avtalte å ringe før vi møtte opp for tur.

Værmeldinga slo til og da var det bare å avtale klokkeslett og sted.

Vi var spent på dette. Ingen av oss hadde vært på kveitefiske før. Vel fremme med båten møtte vi Michal som viste seg å være akkurat det jeg forbinder med en ekte Nordlending, -full av humor og gode historier.

Før avgang fikk vi en grundig gjennomgang av båt og sikkerhetsutstyr. Så kom det som vi i etterkant har snakket om mange ganger, – Michal sa at når vi fikk kveita så skulle vi gjøre slik og slik.

kveitefiske lofotencom 04
Vi smilte og tenkte at det hadde vel vært bedre å si «om vi fikk kveita».

Men vår fantastiske fiskeguide ville ikke ha snakk om annet enn når vi fikk kveite.

Vi la ut fra kai, og det var vindstille og sola stod på skyfri himmel. Vi trøstet oss med at det ble i hvert fall en fantastisk tur på havet, «Typisk vestlendinger å gardere». På feltet ble fiskestenger og fiskeutstyr klargjort, og sikkerhetsrutinene gjentatt.

Det var ikke tid til mange fiskehistorier før jeg fikk napp, men han fant fort ut at jeg var fast i bunnen, og klarte ikke å sveive inn en centimeter.

kveitefiske lofotencom 02
Michal tok over fiskestanga for å kjenne. Det her er nok ikke bunnen. Jeg har aldri kjent at bunnen beveger på seg sa han smilende.

Jeg tok over igjen, og aldri har jeg kjent denne følelse tidligere. Sakte men sikkert kom kveita nærmer båten, men tungt var det. Pulsen økte for hver meter som fisken nærmet seg. Så langt der nede så vi det var som noe stort hvitt kom oppover mot havoverflaten. Nå var tiden inne til å få innhalet på styrbord side og gjøre haikroken parat.

Først ble dette anslått til å være ei kveite på 30 kilo. Men når den etter et basketak og bløgging skulle dras over ripa, -da måtte sanselig han Michal ha hjelp.

«Ho må pinadø være over 40 kilo» sa skipper Michal.

Det falt mange kommentarer og latteren var løs, og faktisk så visste etterkontrollen at kveita veide hele 45 kilo.

Dette er den mest fantastiske fisketuren vi har hatt. Naturen rundt oss, stillheten når Michal ikke fortalte historier, forøvrig noe som krydderet hele turen. Vi planlegger ny tur og da setter vi av flere dager til fiske. Vi innser viktigheten av det gode været og lokalkunnskapene om fiske.

Vi anbefaler på det varmeste denne fisketuren, du vil ikke angre på en fisketur med Michal.

En stor hilsen fra Ove og Svein Helge – Nyfrelste Kveitefiskere

kveitefiske lofotencom 05
kveitefiske lofotencom 03

Tekst: Svein Helge | Foto: Bjørn Eide

Del med en venn

Relaterte artikler