skreilever

Tran og torskelever

Torskelever egner seg ypperlig til produksjon av medisintran.

Tran ansees som særdeles sunt, men er likevel hatet av så godt som samtlige norske barn på grunn av stygg smak og stadige forsøk på tvangsforing.

Nordmenn flest får i beste fall et avslappet forhold til tran først i førtiårsalderen.

Torskeleveren dampkokes i store eike- eller stålfat til den får en temperatur på ca. 72 grader celsius. Deretter sikes råtrana og kjøles ned for så å videreforedles til medisintran.

I gamle dager gjorde fiskerne seg ofte en tur innom damperiet for å få seg ei ause råtran etter endt dag på havet. Det hevdes at trandamperiene opp gjennom årene har berget livet til mange fiskere.

Torskelever brukes også til produksjon av teknisk olje.

I 1997 var det seks trandamperier i drift i Lofoten. Samme år ble det brakt til lands 2,7 millioner kilo skreilever til en verdi av 5,3 millioner kroner.


Tran – det flytende solskinn

Tekst og foto: Frank A. Jenssen. Fra boka “Mitt Lofoten

I 1854 innførte apoteker Peter Møller fra Røros en ny og revolusjonerende metode for tranproduksjon. Møller, som tretti år tidligere sammen med klokkejøder, kvakksalvere og musikanter var en av de mange tilreisende næringsdrivende under Lofotfisket.

Eventyret om “den flytende solskinn” som medisintranen ble kalt, var i gang, og grunnlaget var lagt for en framtidig industri til beste for menneskeheten. En oppfinnelse som gikk ut på at leveren ble varmet opp til 70 grader ved hjelp av damp.

Dampen ble ledet direkte inn i leverbeholderen, som var et kjegleformet fat av eik. I dag produseres tran også ved sentrifugering av torskelever, men eller uten oppvarming, nesten alt fettet utnyttes.

trandamper henriksen
Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier

Fiskere på kaia. Foto: Frank A. Jenssen

Lofotfisket

Fra Vestlandet i sør, til Finnmark i nord, kom de med håndsnøre og garn, line og not. Og med drømmen om den store lotten i Lykkeland. At der kunne man bli rik. Her ute i Lofoten, fjellandet med foten i storhavet, og ufattelige fiskemengder.

Les mer