Millionærbenken

Millionærbenken i Skrova

Jeg har ofte lurt på hva folk tenker når de kommer til kaia i Skrova.

En hvitmalt benk lyser mot deg, og på ryggstøet er det malt med rødt: “Millionærbenken”. Noen drar på smilebåndet, andre går rett bort og setter seg på den – lever kanskje ut drømmen om å være millionær – om bare for en stakket stund.

Felles for de fleste er at veldig få av dem egentlig vet hvordan benken havnet der en gang på begynnelsen av åttitallet.

På kaia ved Skipsekspedisjonen i Skrova har det i mange år stått et par benker. Skipsekspeditør Rishatt kjøpte disse da fiskarheimen Havly, byttet til stoler i bedehussalen. Den ene av dem er plassert mot veggen ut mot havna med utsikt til Kuholmen på andre siden.

Blåmalt og værbitt sto den der en fin sommerdag i 1982, da en journalist fra Billedbladet NÅ kom i land med hurtigbåten. Fra “sikre kilder” hadde han fått opplysninger om at det skulle være mellom ti og tjue millionærer blant de 250 innbyggerne på denne lille øya i Vestfjorden.

Besøket endte i en tresiders artikkel i det nå nedlagte ukebladet.
I denne kunne ikke journalisten dy seg for litt spøkefullt å insinuere at noen av millionene kanskje ble oppbevart i Sveits. På en av benkene på kaia fikk han samlet noen av innbyggerne til fotografering.

Han var vel ikke helt sikker på hvorvidt de var millionærer alle, men et fint foto ble tatt på benken foran kontorvinduet til Skipsekspedisjonen. NÅ kom ut et par uker senere og overskriften lød “Millionærer på hver knaus”, og på den lokale butikken ble ukebladet raskt revet vekk. Dermed var det ingen vei tilbake – Millionærbenken var et faktum!

På seinsommeren begynte medlemmer i Ungdomslaget Vestfjord med planlegging til den årlige høstrevyen.
En gjeng innbyggere, unge og gamle hadde idedugnad foran årets forestilling, og det var udiskutabelt at et innslag om millionærbenken måtte med. Otto Nilsens melodi fra “På en grønnmalt benk i haven”, ble det selvfølgelige melodivalg.

Så i løpet av en kvelds hyggelig samvær med mye latter ved et kjøkkenbord hjemme hos en av revymakerne, ble teksten “På en blåmalt benk på kaia” til.


For å få et fint scenebilde fikk revygjengen låne benken fra kaia, rødmaling ble kjøpt inn til bokstavene, “MILLIONÆRBENKEN”.
Gjengen av glade amatører framførte alle versene til akkompagnement av svolværbandet “Cirianis” som var hentet inn for anledningen. Og publikum lo og klappet.

Under oppryddingens time etter revyen sto noen av amatørskuespillerne klar med blåmaling. Bokstavene skulle males over, og benken leveres tilbake i den stand den var da den ble utlånt. Men på ett eller annet punkt ble det travelt, og benken ble satt tilbake med inskripsjonen fortsatt på.

I dag er den blå benken malt hvit, og står der på tjuesjuende året, ofte til undrende beskuelse for tilreisende. Med dagens pengevalør er det mange flere som trygt kan sette seg ned og føle seg berettiget til en hvil på Millionærbenken i Skrova.

Tekst: Gøril Thrane, Foto: Remi MJ Eilertsen, Gøril Thrane

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier