Annonse
Reklamebanner for Nordis Suites Lofoten
Krigen i Narvik

Lofotværing i dødskamp

I slaget rundt Narvik som varte i 63 dager fra 9. april til 9. juni.

Deltok i tillegg til nordmenn også styrkene fra England, Frankrike og Polen. I de norske styrkene var det mange som kom fra Lofoten, og som er blant dem som senere ble berømmet for sin innsats.

Major/stabssjef i 1940 – Odd Lindbäck-Larsen har skrevet dette: “Det må understrekes at disse nord-norske fiskerne hadde en seighet og utholdenhet som det stod stor respekt av.

De underkastet seg villig krigens militære krav, og samarbeidet som om de var på en fiskeskøyte. Deres kampmoral og holdning kompenserte for en del av våre svakheter”.

En av lofotværingene som deltok i kampene mot tyskerne var Oddvar Hansen fra Henningsvær (med ry som en uforferdet soldat). Etter at tyskerne ble drevet ut av byen den 28. mai, og forflyttet seg i retning mot Sverige, var Oddvar sammen med andre soldater innkvartert på en hytte på Fagernesfjellet.

Men dette fikk fatale følger – hytten ble bombet av et tysk fly, Oddvar ble kastet ut på bakken sterkt skadet, mens to andre soldater ble drept.

Oddvar ble liggende for lenge på Narvik sykehus før han fikk legebehandling og da han til slutt fikk behandling var øynene så sterkt skadet at de ikke kunne reddes. Han ble blind 24 år gammel og døde 19 år senere.

De allierte styrkene trakk seg ut av Norge i begynnelsen av juni, og da maktet ikke Norge kampen alene mot tyskerne, og kapitulerte den 9. juni.

William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum i Svolvær forteller til Lofoten.com at han har funnet plassen oppe i fjellskråningen som bombeangrepet skjedde på.

Hakvaag oddbunnforteller en dramatisk historie om at flyet som bombet dem hadde slått av motorene og kom lydløst. Derfor ble de ikke klar over at de ble utsatt for et bombeangrep før det var for sent. I Laukvik lever fremdeles en som var med i hytta, men han overlevde ved å kaste seg ut samtidig som alt gikk i luften bak ham.

Foto topp: © Geir Rishaug, Stockshots.no | Tekst: Thor Karlsen, fhv seksjonsleder Forsvarets mediesenter. | Andre foto: Privat

Del med en venn
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Relaterte historier