linefiske i lofoten

Linefiske

Lina ble innført som fiskeredskap i Lofoten rundt 1750.

Redskapet består av et langt snøre med et stort antall kroker festet med egen fortaum. Avstanden mellom hver krok er omlag tre meter.

Lina settes vanligvis med fløyt like over bunnen, sånn at anglene henger fritt i sjøen. Krokene egnes på land, vanligvis av egne egnersker som gjør klart et sett bruk mens fiskerne er ute og drar det andre. Som agn brukes akkar, sild, reker og makrell.

Fiskekrokene hektes pent langs kanten av en trestamp, slik at bruket går ut av seg selv under setting. Hver stamp inneholder 250 kroker, i snitt bruker en vanlig linebåt rundt 20 stamper.

Det vil si at hver enkelt båt daglig setter ut 5000 angler over ei strekning på rundt 15000 meter. Det er vanlig at kvinner arbeider som lineegnere. Det største linefiskeværet i Lofoten er Ballstad i Vestvågøy.

I 1997 fisket linebåtene 21 % av det samlede lofotkvantumet på 56, 5 millioner kilo. Det vil si at linefiskerne tok nærmere 12 millioner kilo skrei. Snittfangsten pr. linebåt lå på 66 000 kilo.

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier

Fiskere på kaia. Foto: Frank A. Jenssen

Lofotfisket

Fra Vestlandet i sør, til Finnmark i nord, kom de med håndsnøre og garn, line og not. Og med drømmen om den store lotten i Lykkeland. At der kunne man bli rik. Her ute i Lofoten, fjellandet med foten i storhavet, og ufattelige fiskemengder.

Les mer