wallentind

Jagerflyet som styrtet i 1987

Wallentind, fjellet som fikk sitt navn etter en amerikansk pilot som krasjet og mistet livet i fjellet i 1987.

Den 30 mars 1987 styrtet et amerikansk militærfly av typen A-10 Thunderbolt like under toppen av Isvasstinden ( 940 moh ) like ved Trollfjorden. Flyet som ble funnet dagen etter ble fullstendig knust, og den amerikanske piloten Robert D. Wallen omkom i styrten.

Det meste av vrakgods ble hentet ut av området i august samme år. Redningsmannskapene som bisto etter ulykken ba om at fjellet fikk navn etter piloten.

100331 wallentind 001

Litt informasjon fra hendelsen/ loggen gitt av Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen Nord-Norge:

Klokken 11:26 den 30/3-87 blir HRS NN informert fra Lufttrafikktjenesten i Bodø at en amerikansk A-10 er savnet mellom Bodø og Andøya. Denne var en del av en skvadron på fem fly som skulle fly fra Andøya til Tromsø og deretter til Bodø.

HRS varsler umiddelbart Sea-King i Bodø samt alle politidistrikt og lensmannsdistrikt i det aktuelle området. I tillegg melder flere fartøyer seg tilgjengelig for søk, bla. fra Kystvakten og Redningsselskapet.

Søket pågår hele dagen og utover kvelden, uten at flyet blir lokalisert. Flere personer i Lofoten har sett og hørt jagerfly i det aktuelle tidsrommet og søket blir konsentrert rundt området nord av Svolvær.

Først kl 0945 den 31/3 blir flyet lokalisert. Det var først og fremst dårlig vær som gjorde at søket tok lang tid (lavt skydekke kombinert med tåke/nedbør). Resten av dagen søkes det i og rundt flyet etter flygeren. Det er kun rester av kroppen som til slutt blir funnet på vrakdelene.

Foto: Bjørn Eide og US Air Force

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier

Norge er fri

Norge er igjen fritt

I et gammelt feriehus i Raftsundet dukket det opp en gammel utgave av hele Lofotens egen avis, den over hundre år gamle og tradisjonsrike avisa Lofotposten.

Les mer