Skjelfjord

Hva skjedde i Skjelfjorden?

Livet til innbyggerne i Skjelfjord i Lofoten tok en brå vending i aprildagene i 1940 da skadeskutte allierte skip fra kampene ved Narvik enten ble tauet eller snek seg inn fjorden for å være skjult mens de ble lappet på.

I ly for tyske angrep
På det meste lå et 30 talls fartøyer på fjorden i ly for tyske angrep. Et av disse fartøyene var den nesten synkeferdige krysseren “Penelope” som ble slept inn fjorden av jageren “Eskimo”.

“Eskimo” returnerte umiddelbart til Narvik, men allerede neste dag ankom den igjen Skjelfjord med en stor del av forskipet blåst vekk.

Erindringsmøte
Skjelfjord innbyggerforening har samlet en del informasjon fra disse hendingene, og inviterer lørdag 10. april til et erindringsmøte på ungdomshuset.

Dette er en invitasjon til de som kanskje har noe, stort eller lite, å fortelle fra krigens dager i Lofoten – og spesielt fra Skjelfjord.

Har du bilder, dokumenter eller andre ting du vil dele med oss, ta det med. Informasjonen vil bli samlet og vurdert filmet til bevaring for ettertiden. Initiativtakerne håper at veldig mange kan samles til dette møtet hvor også representanter fra Moskenes og Flakstad historielag deltar.

100409 skjelfjord 001

Minnesmerke
Skjelfjord innbyggerforening avduket den 28. august 2010 et minnesmerke om disse hendingene.

Merket blir plassert ved moloen på Vestsiden av Skjelfjord.

Til denne høytideligheten kom en av soldatene, Bill Harlow, som var mannskap på “Penelope” mens den lå til reparasjon på Skjelfjorden.

Han er bosatt i Australia, og det er han du ser på bildet sammen med gutten Magnus Johan Pedersen i Skjelfjord.

Tekst: Flakstadnytt.no
Foto: Festningsverk.no

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier