Forliset til D/S Nordstjernen i 1954

Jeg var ni år og bodde hos mine besteforeldre (min far bygde nytt hus og dette var enda ikke ferdig).

Jeg var ni år og bodde hos mine besteforeldre (min far bygde nytt hus og dette var enda ikke ferdig).

Det var en mørk natt uten månelys, men det var stille på sjøen, og det var heller ikke spesielt kaldt. Jeg våknet brått av fløyten til D/S Nordstjernen, slo opp vinduet på soverommet, og så lysene til båten.

Den hadde gått på spissen av Seiholmen og fått revet opp hele siden under vannlinjen. Det var en blanding av uling fra fløyten og rop om hjelp i den mørke natten.

Min bestefar var en av de første som kom seg ut til havaristen i sin robåt. Han fikk deriblandt opp kapteinen som han fikk reddet i land. Flere av dem som havnet i sjøen kom seg opp på den nærmeste holmen (Raftsundholmen).

Hadde hurtigruten kastet ankerne før, hadde den stoppet over en grunne mellom to holmer og blitt liggende med overbygget over vann. Dette skjedde ikke, og den seg så langt før den ble fylt med sjø og sank, at den havnet på ca 70 m dyp. Etterhvert kom mange båter til og flere passasjerer ble plukket opp av sjøen i stup nattemørke.

Fem mennesker omkom i ulykken

De fleste overlevende ble ført i land på handelsstedet Hanøy hos familien Aakre. Andre havnet hos familien Fredriksen i Hattvik på andre siden av Raftsundet. Fem mennesker mistet livet, men det kunne ha vært mange flere forulykkede hvis det hadde vært dårligere vær.

De fem som omkom var; passasjer Einar Hansen, Kvernfjord, Bø i Vesterålen. Eva Kjeldsen, Tromsø, marinegast Thorbjørn Hansen, Alstahaug og Frelsesarmesoldat Oddveig Danielsen fra Skrova (18 år gammel). I tillegg omkom en av mannskapet, reparatør Adolf Skorpen fra Helgeland.

Skipet hadde ikke radar

Det gode været gjorde at tragedien ikke ble mye større. Nordstjernen hadde ikke på radar, men gikk etter lyktene i Raftsundet. Hun gikk i grønn sektor fra Brattholmen lykt i utløpet av Raftsundet når ulykken skjedde i den mørke, men stille natten. Det var på styrmannsvakta, men det var losen som hadde kommandoen på brua. Det var muligens damebesøk på brua når dette skjedde, men dette er et rykte og ingenting annet.

Jenta fra Skrova ble aldri funnet

Oddveig Danielsen, var visstnok den eneste som ikke ble funnet etter forliset. Vitner forteller at hun fikk krampe og holdt seg så hardt fast i rekkverket på båten at man ikke fikk henne løs, så hun fulgte båten ned i dypet. Marinegast Thorbjørn Hansen og reparatør Adolf Skorpen ble begge funnet inne i skipet. Disse ble senere brakt opp av en tysk dykker.

Foto: Kjell-Arne Jenssen og Frank Bang

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier