Fiskekjøperen i Misværhola

Fiskekjøperen Konrad Jørgensen ble født i 1872 på Horn i Valberg.

Fiskekjøperen Konrad Jørgensen ble født i 1872 på Horn i Valberg

Og kom som ung gutt etter endt grunnskole til sin 13 år eldre søster som bodde med familie i Festvåg ved Henningsvær. Han måtte ro med sin svoger på fiske, og ofte fikk han rapp over hendene dersom han ikke rodde fort nok.

Noe senere må han ha kommet i arbeid hos Nitter i Festvåg. Hos Nitter tjenestegjorde en ung jente – Ida Enevoldsen fra Straumen i Tysfjord, og som ble hans kone. Hans navn var Konrad Jørgensen.

Fiskekjoperen Henningsvaer

Etter at deres første barn ble født flyttet Konrad og Ida til Sauøya hvor han drev fiske. I folketelling av 1900 er hans tittel fisker og fiskekjøper.

Konrad må allerede på denne tiden ha startet med å henge sin egen fisk, samtidig som han kjøpte fisk av andre fiskere. Dette var en beskjeden start som fiskekjøper, men som gradvis førte til at han ble en kapitalsterk person.

I 1903 er han kommet til Henningsvær, og det var vel like etter denne tid at han fikk oppført fiskebruk i Misværhola. Og noen år senere oppførte han et fiskebruk i selve havna ved siden av Brødr. Aarsæther (nå Galleri Lofotens Hus).

Konrad var meget forsiktig med bruk av penger, og levde spartansk. Men tross sin sparsommelighet hjalp han mange personer i Henningsvær i form av kausjonering, men han ble i noen tilfeller utnyttet av debitorer som ikke overholdt sine forpliktelser.Konrad hjalp også sin søster i Festvåg med midler til eget hus i Henningsvær.

Hans kone Ida dør i 1928, og et år senere giftet han seg med en 25 år yngre kvinne. I dette ekteskapet kom det fem barn til verden. I arveoppgjøret med sine syv barn fra første ekteskap fikk hver arving mange tusen kroner i kontanter og dessuten bankaksjer.

Det er tydelig at han var en velbeslått mann, og det sies at han var den kapitalrikeste mann i Henningsvær på denne tid. Han hadde penger stående i flere banker, og sådan var han nok en ansett mann frem til sin død i 1947.

Fiskebruket i Misværhola er nå havnet “på land” etter at noe av Misværhola ble fylt igjen, og dermed ble det vei ned til det som i dag er Galleri Lofotens Hus.

Publisert: 09.05.2008, Lofoten.com
Tekst og foto: Thor Karlsen, utflyttet Henningsværing.

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier