Barøy

Dramatisk forlis ved Barøy

Høsten 1975 ble fraktebåten “Evelyn Karin” kastet på land på Barøya.

Høsten 1975 ble fraktebåten “Evelyn Karin” under dramatiske omstendigheter kastet på land på Barøya i Ofoten i kraftig kuling etter å ha fått maskinhavari.

Svært mange av oss har nok lagt merke til det etterhvert så rustne skipsvraket på sydspissen av Barøy, når man har reist med ferga mellom Lødingen og Bognes, uten å kjenne til dramatikken som utspant seg denne høstdagen i 1975 da skipet forliste.

Ettersom årene har gått så har Vestfjordens storstormer puffet henne godt over flomålet, slik at hun nå ligger ganske trygt for allverdens skrapjernsprisutviklinger, plassert ca. 40-50 meter inne på tørt land.

Fraktet sement
“Evelyn Karin” tilhørte Harald Jacobsen og gikk i fraktefart med sement fra Norcem i Kjøpsvik til ulike steder i Nord-Norge. Det blåste stiv til sterk kuling da hun kom ut av Tjeldsundet på tur sør og skulle inn Tysfjorden.

Vinden tiltok utover ettermiddagen og ved Storboen rett sør av Barøyodden fikk skuta to-tre kraftige brottsjøer som kastet batteriene ned over oljefilteret. Det knakk, motoren tømtes for olje, og etter om lag fem minutter var det stopp. Skuta drev nordover. Om bord var et mannskap på fire.

Ingen hjelp å få
De fikk så vidt kontakt med Bodø Radio på VHF. Ferga mellom Bognes og Lødingen ble også anropt. De pågikk en NATO-øvelse i området og to marinefartøyer kom til. Vinden var for sterk til at mannskapet på Lødingenferga turte å hjelpe, og marinen kunne heller ikke komme til unnsetning.

Mannskapet forsøkte å sette ut en redningsflåte, men den ble raskt tatt av vinden. Ankerkjettingen røk. Dermed drev “Evelyn Karin” hjelpeløs mot Barøya, mens høstmørket senket seg.

Hoppet i land
Da skuta lå rett under land, hoppet en av mannskapet over bord med et tau rundt livet. Han ble slengt rundt i bølgene, men klarte å komme seg på land. Også de andre hoppet over bord, og takket være tauet kunne de dras på land. Våte og kalde gikk de tvers over øya frem til Barøy fyr som på den tiden var bemannet. Alle fire kom fra ulykken uten noen form for fysiske skader.


Havnet oppe på land
Båten ble slengt opp på land i løpet av natta, og den vanskelige plasseringen gjorde at forsikringsselskapet ga opp å få båten fjernet som enda den dag i dag ligger på Barøy som et synlig bevis på den dramatiske høstdagen på syttitallet.

Kilde: Artikkel i Årbok for Ballangen 2007, forf: Bodil Kristine Fagerthun
Foto: Thormod Leonhardsen

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier