Vestfjorden

D/S Nordland ble kapret andre juledag i 1941

D/S Nordland gikk i godsrute mellom Trondheim og Hammerfest. Skipet ble kapret av allierte sjøstridskrefter i Vestfjorden 2. juledag 1941.

Kapteinen ombord på D/S Nordland denne dagen var Harald Hansen fra Svolvær. Han fortalte at skipet var sydgående, og at det hadde gått fra Stamsund 26. desember, altså andre juledag. Klokka 14.30 denne dagen var skipet ca. fire nautiske mil fra Englevær med kurs for Flatøy fyr.

Møte med et krigsskip

Krigsskipet som først ble antatt å være tysk, viste seg å være den britiske destroyer G 67 Somali. D/S Nordland fikk prisemannskap ombord og ble beordret til Skjelfjord i Lofoten.

Prise kommer av det franske ordet prendre, som betyr «å ta». Det er brukt som begrep for erobring av fiendtlig skip eller last. En prise er med andre ord et kapret fartøy, som bemmannes med et prisemannskap, slik at skipet kunne seiles til nærmeste havn. Les mer om prise her.

Framme i Skjelfjord lå en flotilje, en administrativ/taktisk enhet av krigsfartøyer. Her var krigsskip med oljetankere og andre forsyningsskip.

Skipet ble satt ut av funksjon

Besetningen ombord i D/S Nordland hadde festlige dager sammen med allierte venner, men herligheten varte ikke så lenge.

Søndag 28. desember ble det gitt beskjed om at D/S Nordlands maskineri skulle settes ut av funksjon, fordi skipet ikke hadde nok drivstoff til å rekke England.

Forskjellige maskindeler og lagerdeksler ble løsnet og kastet på sjøen. I løpet av dagen trakk flåten seg tilbake. Fire av de yngste av mannskapet på D/S Nordland fulgte frivillig med til England.

Så kom tyskerne allikevel

Nyttårsaften kom tyskerne. Skipet ble slept til Lødingen av den tyske hvalbåten Johan Kapfinger. Senere ble det overlevert til Vesteraalens Dampskibsselskab.

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier