Vestfjorden

Det hendte julen 1941

D/S Nordland i ilgodsrute Trondheim-Hammerfest ble kapretav allierte sjøstridskrefter i Vestfjorden 2. juledag 1941.

Kaptein ombord var Harald Hansen fra Svolvær. Han fortalte at skipet var på sydgående, og at det gikk fra Stamsund 26. desember, altså andre juledag. Klokka 14.30 var skipet ca. fire nautiske mil av Englevær med kurs for Flatøy fyr.

Krigsskipet som ble antatt å være tysk, viste seg å være den britiske destroyer G 67 Somali, og D/S Nordland fikk prisemannskap ombord og ble beordret til Skjelfjord i Lofoten.

I Skjelfjord lå en flotilje krigsskip med oljetankere og andre forsyningsskip. Besetningen ombord i Nordland hadde festlige dager sammen med allierte venner, men herligheten varte ikke så lenge.

Søndag den 28. desember ble det gikk beskjed om at Nordlands maskineri skulle settes ut av funksjon, fordi skipet ikke hadde nok bunkers til å rekke England.

Forskjellige maskindeler og lagerdeksler ble løsnet og kastet på sjøen, og i løpet av dagen trakk flåten seg tilbake. Fire av de yngste av mannskapet fulgte frivillig med til England.

Nyttårsaften kom tyskerne, og herligheten var slutt. Skipet ble slept til Lødingen av den tyske hvalbåten Johan Kapfinger og senere overlevert til V.D.S.

Del med en venn

Har du en historie du ønsker å dele?

Relaterte historier